חינוך פורמלי ובלתי פורמלי
חינוך הוא הבסיס המאפשר עתיד ללא גבולות לילדנו. כדי שזה יקרה עלינו להיות מצוינים. אצלנו לא יהיה מקום לבינוניות. חינוך למצויינות מאפשר מיצוי כישורים ומתן הזדמנויות לכל ילד. בעולם של היום שבו הידע הוא אינסופי, החינוך חייב לפרוץ את גבולות בית הספר ולהמשיך לשעות אחר הצהריים, לתנועות הנוער ולמסגרות הבלתי פורמליות. עלינו לייצר לילדנו מרחב גדול ככל האפשר שבו הם יכולים להתנסות, לגלות את כישוריהם ואת יכולותיהם. לכן, יש לייצר תפיסה חינוכית אחת מסביב לשעון, מהבוקר ועד הערב.
חינוך בלתי פורמלי
החינוך הבלתי פורמאלי הוא קרקע פורייה להטמעת ערכי מנהיגות, לקיחת אחריות, קבלת השונה ואהבת הארץ. בזירה זו הילדים והנוער מתנסים הלכה למעשה בערכים דמוקרטיים של השתתפות והובלת עשייה חברתית.
הסטטיסטיקה מראה כי בוגרי תנועות נוער וארגוני נוער שלקחו חלק פעיל בעירם משרתים לרוב ביחידות מובחרות, יוצאים לקורסי קצינים ומובילים בתארים אקדמיים. בתפיסתנו, אופקים בעזרת אגף החינוך ומחלקת הנוער צריכה לקדם ולטפח פעילות חינוכית בלתי פורמלית איכותית, המאפשרת לילדנו הזדמנויות לעשייה.
לתפיסתנו, העירייה צריכה להפסיק להגיב לבקשות ולגחמות של בעלי עניין במרחב העירוני ועליה לייצר תפיסה עירונית לחינוך הבלתי פורמלי ובתוך כך לשקוד על תכנית אסטרטגית לפעילות הנוער בעיר ולפעול על פיה. אנחנו מאמינים שצריך להגדיל את כמות רכזי הנוער בעיר (בערים דומות ישנם יותר רכזים), נפעל על מנת להגדיל את שכרם של כל העוסקים במלאכת החינוך הבלתי פורמלי, על מנת למשוך אלינו כוח אדם איכותי, שיהוו דוגמא אישית לילדנו, ושיישאר איתנו לאורך זמן. נפעל על מנת שהעירייה תתכנן את העיר באופן שיאפשר לתנועות הנוער פריסה פיזית מיטבית. כך, לכל ילד יהיה מענה חינוכי איכותי במרחק הליכה מביתו.
עיקרי המצע החינוכי
1. לייצר תפיסה עירונית לחינוך הבלתי פורמלי ובעקבותיו להכין תכנית אסטרטגית לפעילות הנוער בעיר ולפעול על פיה. עיקרי התוכנית צריכים לכלול:
א. כתיבת תוכנית חינוכית אחת הכוללת רצף חינוכי בין בתי הספר לחינוך הבלתי פורמלי אחר הצהריים.
ב. הגדלת כמות רכזי הנוער בעיר והעלאת שכרם.
ג. תכנון עירוני מותאם ופיזור נכון של תנועות וארגוני הנוער בעיר כך שהסניפים יהיו במרחק הליכה לכל ילד ונערה.
2. תעודות בגרות מצוינות: עלינו לשאוף שבוגרי מערכת החינוך שלנו יוכלו להיות מהנדסים, רופאים, מדענים, עורכי דין, רואי חשבון ובעצם כל דבר שהם רק ירצו ועל כן, עלינו לצייד אותם בתעודה הטובה ביותר. תעודות בגרות מצוינות.
3. מסלולי לימוד מצוינים ברמתם בדומה ובנוסף למסלולים "הצבאיים".
4. הרחבת המגמות והאפשרויות העומדות בפני כל תלמיד.
מצוינות אקדמאית+מסלולי מצוינות לא צבאיים
אנחנו מאמינים שעל התלמידים שלנו לשאוף לתעודות בגרות מצוינות שאיתן הם יוכלו להתקבל לכל המוסדות האקדמיים. עלינו לשאוף שבוגרי מערכת החינוך שלנו יוכלו להיות מהנדסים, רופאים, מדענים, עורכי דין, רואי חשבון ולמעשה כל דבר שרק ירצו. למרות השיפור באחוזי הזכאות לבגרות, אופקים עדיין נמצאת מאחור בכל מה שקשור לתעודות בגרות מצוינות.
כדי לפתוח לילדנו אופקים רחבים ככל האפשר,אנו נפעל כדי לשפר את איכות תעודות הבגרות.
בתיכון הגדול ביותר באופקים כיום קיימת שיטת חינוך המדרגת את התלמידים לפי יכולתם לכיתות לימוד. השיטה הזו מצמצמת את ההזדמנויות לתלמידים ומכתיבה מראש מה תהיה הדרך אותה יעשו. כמו כן, כיתת המצוינות בעיר היא כיתה צבאית של חיל התקשוב. המשמעות היא שתלמיד מבין שכדי להיות מצוין עליו ללבוש מדים ולהתגייס לצבא בתפקידים מסוימים.. אין בכך דבר פסול בעינינו, אך יש לפתוח הזדמנויות נוספות למצוינות שאינן מחייבות במסלול צבאי.
מגמות וחלומות
מספר המגמות בבתי הספר בעיר הוא מצומצם מאוד. בתיכונים אחרים סביבנו מספר המגמות הוא רב ומגוון: מורשת ישראל, תאטרון, משפטים, אדריכלות, חקלאות, תקשורת, פיזיקה, ספרות, ערבית ועוד. אנחנו מאמנים שמערכת החינוך צריכה לאפשר לילדים גירוי מחשבה והרחבת אופקים. בעזרת תכניות אזוריות ושיתופי פעולה בין בתי ספר ובין מועצות ניתן להרחיב את האפשרויות של מגמות הלימוד וכך לתת לתלמידים הזדמנות לגלות עולם ומלואו.
